Blog

3 najvažnija savjeta za savršeno postavljene tapete!

Jednostavno i financijski isplativo – dva su najčešća razloga zbog kojih se većina odlučuje za postavljanje tapeta na svojim zidovima. I zaista, to je jedan od odličnih načina na koje možete osvježiti svoj dom ili poslovni prostor. O njihovim prednostima već smo vam pisali, no kako mi volimo ideje pretvarati u stvarnost, sada smo odlučili pomoći i vama s nekoliko važnih stvari koje morate znati, ukoliko ste ih odlučili sami lijepiti. I da, slažemo se da je isplativo i slažemo se da je jednostavno – ali, samo ako znate sve korake. Pa krenimo redom:

Priprema

Za početak pripremite tapete, metar, ravnalo, škare ili skalpel, kantu s ljepilom, valjak i sklopive skale. Prije postavljanja prođite po zidu usisavačem kako biste ga pripremili: na taj način ćete odstraniti prašinu te eventualno paučinu koje golim okom ne možete vidjeti. Čisti zid omogućiti će bolje prianjanje. U kantu stavite ljepilo koje ćete pripremiti po uputama proizvođača.

  • Text Hover

Izmjerite tapete

Detaljno i u milimetar. Tapete najčešće dolaze u rolama. Izmjerite zid od vrha do dna ili od mjesta od kojeg želite da tapete pokriju zid. Odmotajte rolu, uzmite mjeru i lagano olovkom označite pod pravim kutom mjesto na kojemu ćete ih rezati. Najbolje je koristiti skalpel ili velike oštre škare.

  • Text Hover

Namažite ljepilo

Uzmite valjak, dobro ga umočite u kantu s ljepilom i namažite cijeli zid. Potom namažite tapetu s unutarnje strane.

  • Text Hover

Zalijepite tapetu na zid

Izrezanu tapetu pažljivo uzmite, popnite se na skale i lijepite od vrha prema dnu. Najbolje je da imate pomoć tako da jedna osoba lijepi, a druga joj pomaže tako što dlanovima stišće tapetu i povlači je prema dolje, a kako bi izbila sav zrak između zida i tapete.

  • Text Hover

Sada kada znate sve korake, slijedi i nekoliko važnih trikova koje morate znati:

1. Ne štedite ljepilo!

U ljepilo možete umiješati više vode. Valjak slobodno umočite i dva do tri puta pa nanesite ljepilo u nekoliko slojeva. Tapeta će omekšati od tekućine, ali neka vas to ne zabrinjava – u ovom slučaju vrijedi: što više, to bolje!

2. Režite tapete prema uzorcima

Nakon što ste izrezali prvi dio tapete, razmotajte ju dalje i odmah pronađite gdje na prvoj tapeti uzorak završava, a na drugoj započinje. Primjerice, ako imate cvjetni uzorak uparite slojeve rezane tapete prema laticama ili stabljikama!

  • Text Hover
3. Koristite skalpel za poravnanja i utičnice ili prekidače

Rubove tapete možete dodatno poravnati skalpelom, koji će vam pomoći i da izrežete tapetu oko utičnica ili prekidača. Rezovi će biti ravni i oštri, a vaš zid izgledat će uredno i lijepo!

  • Text Hover

Zanima vas još savjeta vezanih uz dom? Pronađite inspiraciju na našem blogu!

Ako vam treba pomoć u uređenju interijera obratite se našem timu na info@dpinterijeri.com, putem kontakt forme, Instagram stranice ili Facebook stranice .
Rado ćemo poslušati vaše želje i pretvoriti  ih u stvarnost.