Blog

5 razloga zbog kojih volimo – tapete!

Vrijeme kada su vas asocirale na 50te i 60te godine prošlog stoljeća odavno je prošlo jer tapete su veliki hit u uređenju interijera. No, njihova šira upotreba seže puno ranije u povijest, a tko bi drugi bio predvodnik u dizajnu i korištenju ovih zidnih ukrasa, negoli sami Francuzi – prvaci stila, elegancije i sofisticiranosti. Tamo negdje u sredini 16. stoljeća, pored tadašnjih motiva pejzaža, Francuzi su prvi na svojim tapetama počeli simulirati razne arhitektonske elemente poput štukatura, stupova ili kapitela.Eksploziju popularnosti u 20. stoljeću tapete ipak duguju tehnološkom napretku. Pojava fotografije, štampe i plastifikacije omogućila je kreativnim dizajnerima da daju mašti na volji, a s druge strane krajnji korisnici dobili su trajnost i kvalitetu.Danas ćete tapete pronaći u gotovo svakoj bolje opremljenoj trgovini namještaja, a popularne platforme poput Pinteresta prepune su ideja i načina na koje ih možete kombinirati. Pored raznolikih mogućnosti koje pružaju, ovo je još pet razloga zašto ih volimo!

  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover

 1.       Odgovaraju svakom stilu uređenja
 
Bilo da ste ljubitelj modernog, rustikalnog, industrijskog ili pak shabby chic stila, tapete su tu da do kraja istaknu cjelokupno zamišljen koncept uređenja. Zato je potrebno pripaziti da tapeta ne priča sama svoju priču, već da zaokruži postojeću. Primjerice, ukoliko u vašem domu prevladava minimalistički stil, odaberite tapetu s grafikom. Ako ste dom uredili u pomalo industrijskom tonu, dobar odabir bit će tapeta koja oslikava ogoljenu žbuku uz bjelkaste tonove, drvene panele te mistične apstraktne motive. Ako ste pak romantik u shabby chic svijetu, koristite tapete cvjetnih elemenata, svijetlih i razigranih boja koje će doprinijeti stvaranju tzv. cozy atmosfere.
 
2.       Raznolika ponuda i dostupnost
 
Pored najpoznatijih centara namještaja i sličnih trgovina, tapete možete pronaći i na brojnim specijaliziranim webshopovima. Klasični ili neobični uzorci, nebrojene palete boja, razne veličine pa čak i materijali zadovoljit će i one najzahtjevnije. Ono što je njihova velika prednost jest i cjenovna dostupnost – odabrane varijacije vrlo lako možete prilagoditi svojem budžetu. Pored svega, postavljanje tapeta je u principu brz i čist posao – bez grubih građevinskih radova ili mrlja koje morate čistiti danima nakon postavljanja.
 
3.       Prikladne su za svaku fazu vašeg stanovanja
 
Bilo da ste podstanar, planirate novi ili preuređujete postojeći dom, tapete su jednostavno, praktično i povoljno rješenje. No, isto tako čuvat će zidove od oštećenja, mrlja pa čak i vlage. Mogu stajati godinama na zidu, a možete ih isto tako i mijenjati kada vam dosade.
 
4.       Prostoru daju notu profinjenosti 
 
Tapeta na samo jednom zidu, cijeloj prostoriji može dati potpuno novi izgled. Uz pažljivo odabran uzorak tapetu postavite na zid uz koji ćete nasloniti primjerice podnu lampu ili komad namještaja poput komode ili kauča, i u trenu ćete dobiti na eleganciji i profinjenom efektu vašeg doma. Kako biste to postigli, ne morate oblijepiti čak niti cijeli zid, već samo jedan dio te dodati štukature ili jednostavno obložiti tapetu ukrasnim stiroporom ili kutnim lajsnama.
 
5.       Šire male prostore
 
Pored bijele boje na zidovima i postavljanja ogledala, tapeta je isto tako pri vrhu instant savjeta za vizualno proširenje prostora. Preporuka je koristiti nježne i svjetlije tonove, ali s određenim detaljem, primjerice motiv koji je istaknut samo na jednom kraju tapete, odnosno zida. Također, dojmu veličine doprinijet će uzorci koji uključuju vodoravne linije ili motivi krajolika te panorame. Zapravo, kad razmislimo, dodat ćemo i šesti razlog zbog kojeg ćete voljeti tapete 😊: pogledajte u nastavku kako ih mi koristimo u DP interijerima dok stvaramo savršene domove i produktivne poslovne prostore