Blog

Do nove kuhinje – za samo 3000 kn!

Ne, naslov nam nije senzacionalistički. Sada ćemo vam pokazati i zašto. Premda tvrdnje kažu kako je dnevni boravak centralno mjesto svakog doma, mi bismo rekli da je to ipak kuhinja. A ako nije, može postati – mjesto u kojemu ćete sa zadovoljstvom kuhati najfinije delicije te okupljati svoje prijatelje i obitelj.
Nedavno smo vam na društvenim mrežama pokazali staru kuhinju u novom ruhu – jedan od nama najdražih projekata. Upiti su pljuštali stoga smo odlučili da vas korak po korak provedemo kroz ovu preobrazbu i inspiriramo da i sami to napravite. Jer drvene, zbijene starinske kuhinje odavno su out. Međutim, jedna od njihovih odlika je ipak kvalitetno drvo i sama izrada pa se mnogi teška srca odlučuju za potpuno novu. Drugi razlog jest činjenica da je potpuno nova kuhinja velika investicija. Ako ste u jednoj od te dvije skupine ili jednostavno želite pustiti mašti na volju, nastavite čitati i otkrijte kako renovirati staru kuhinju uz budžet od samo – 3000 kn!

Korak 1: Odabir boja i uzoraka

Odaberite boje u kojima želite novu kuhinju: boju kuhinjskih ormarića, gornje i donje ploče, sudopera, slavine i ručkica. Budući da smo odlučili kombinirati retro i moderan stil, mi smo se u ovom projektu odlučili poigrati sa tirkiznom bojom kuhinjskih ormarića, na koje smo postavili zlatne okrugle ručkice. Tome smo dodali i zlatnu boju slavine. Ploču, sudoper i police stavili smo u tamno sivu. Savjet: neka prevladava jedna boja – primjerice fronti i polica, a ostale elemente birajte u kontrastnim nijansama.

Cijene:

boja (dovoljna nam je bila 1 litra boje ali ako imate veće površine uzmite više): 100 kn
ručkice: 100 kn
sudoper: 1200 kn
slavina: 500 kn
radna ploča i zidna obloga po mjeri: 1000  kn

 

 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover

Korak 2: Organizacija prostora

Razmislite što, osim boja i izgleda, želite postići sa svojom kuhinjom. Predlažemo da uzmete u obzir funkcionalnost te organizaciju. Što znači, ukoliko vaš životni stil ne zahtijeva mnogo posuđa i mjesta za odlaganje, gornje elemente možete u potpunosti izbaciti te ih zamijeniti policama. Ukoliko vas je ipak više u kućanstvu pa prostor zahtijeva više ormarića – pokušajte izbaciti samo jedan od njih te umjesto njega postaviti dvije do tri police pričvršćene jednu ispod druge, što će dati efekt prozračnosti i otvoriti prostor. Mi smo se odlučili za dvije police jednu pokraj druge.

Cijene:
2 police: 180 kn

 • Text Hover
 • Text Hover

Korak 3: Skidanje i bojanje ormarića

Kada ste odabrali boje i odlučili se za raspored, vrijeme je za skidanje vrata ormarića, micanje sudopera i gornje ploče. Za skidanje vrata dovoljan je jedan odvijač, kao i za skidanje ručkica, a za donju ploču svakako zamolite pomoć dečka, supruga, susjeda ili prijatelja.

Kada ste ormariće skinuli polegnite ih na dva željezna stalka te dobro izbrusite (najbolje električnom brusilicom). Nakon što ste ih izbrusili obojite ih u temeljnu boju. Kada se osuši, nanesite jedan sloj željene boje i pustite da se dobro osuši. Nama su u tome pomogli dečki iz obrta za pjeskarenje i bojenje – Marel. Koristili su električni raspršivač, kako bi izbjegli tragove kista, međutim ako ćete raditi sami – slobodno se poslužite kistom. Nakon što se sve dobro osušilo (u prosjeku 24 sata), prijeđite drugi sloj boje i ostavite da se osuši (još 48 sati). Kada su se ormarići dobro osušili, uvidajte nove ručkice i spremni se za postavljanje!

 • Text Hover

Korak 4. Sastavljanje kuhinje

Pričvrstite odvijačima vrata natrag na ormariće i postavite police na zid. Kada ste to napravili, stavite ploču po mjeri. Nakon toga umetnite instalacije: sudoper i slavinu. 

Savjet plus: ukoliko imate zastarjele zidne pločice isto tako ih možete izbiti van te staviti ploču u istoj boji kao ona koju ste polegli na donje elemente. Ukoliko pak želite ostaviti pločice – u specijaliziranim trgovinama naći ćete samoljepljive vodootporne imitacije raznih uzoraka. Pronađite onaj koji će se najbolje uklopiti te jednostavno zalijepite.

Svoje nove police ukrasite ukrasnim vazama, čašama u boji te postavite viseću bilju za što bolji efekt. Želimo vam puno ukusnih obroka skuhanih u vašoj novoj kuhinji!

 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover
 • Text Hover

Vjerujemo da smo vam dali odličnu inspiraciju, a ako ipak želite prepustiti dizajn stručnjacima te dobiti savjete gdje i kako kupiti sve potrebno, javite nam se na info@dpinterijeri.com !