Blog

Pampas: od močvarne biljke do kraljice dekoracija

Svi znamo priču o učmaloj gusjenici koja se konačno pretvori u prekrasnog leptira. Ili onu još iz djetinjstva, o ružnom pačetu koje odjednom ugleda svoj odraz na površini jezera i shvati da je zapravo graciozni labud. Mogli bismo reći da je u biljnom svijetu sličan put prošla pampas trava: od običnog močvarnog grma do prave zvijezde interijera.

Njezin prvobitni dom nalazi se u Južnoj Americi , a u Europu je donesena negdje sredinom 19. stoljeća. Premda nije rijetko da ju vidite u različitim eksterijerima, posljednjih nekoliko godina ova vrtna biljka nakon što se osuši, postaje neizostavan dekorativni element i u unutrašnjim prostorima.

U čemu je tajna njezine nagle popularnosti? Posljednji trendovi u uređenju interijera njeguju ipak malo više pastelne, nježne nijanse i nenametljivost, ali u nekim smjerovima slave i priželjkuju   određenu dozu odvažnosti. A pampas trava upravo sadrži sve to: lepršava biljka, koja u prirodi može narasti i do 3 metra, oličenje je nježnosti, dok s druge strane predstavlja raskošnost svojim dugim stabljikama i paperjastim bijelim cvjetovima na vrhu.

  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover
  • Text Hover

Za njezino smještanje u prostor, zapravo ne trebate previše ni razmišljati.  Dovoljna je prozirna ili vaza svjetlijih boja, a puni efekt može dati tako da ju s dugim stabljikama postavite na pod, pogotovo ako imate visoki strop. Ili jednostavno stavite vazu s pampasom na stol ili komodu umjesto običnog cvijeća u vašem dnevnom boravku ili blagovaonici. Pored toga, njome možete ukrasiti hodnik, predsoblja pa čak i kupaonice. Kombinirati možete više stabljika, a efektnu dekoraciju dat će i samo dvije stabljike u primjerice uskoj dugoj vazi.

No, tu ne staju mogućnosti uređivanja prostora ovom neobičnom biljkom. Naime, pampas se sve više koristi i u dekoracijama na vjenčanjima te ostalim prigodama i svečanostima.

Ipak, kako je bit prirode promjena, tako će se i ova biljka s vremenom početi osipati. Ali, i za taj slučaj imamo instant savjet: pošpricajte svoju pampasicu običnim lakom za kosu, koji će učvrstiti njezine cvjetove.

Tako da ova graciozna i raskošna biljka što duže učini vaše prostorije ugodnima i osigura im neku posebnu ljetnu razigranost u ovim zimskim danima. Baš poput leptira s početka ove naše pampas priče.